OHJEITA

Ohjeita
Muutamia sääntöjä


Ohjeita trimmaukseen tuleville

Ymmärrän mikäli haluat tuoda trimmaukseen siistin ja puhtaan koiran, mutta ethän pese karkeakarvaista koiraasi kahteen viikkoon ennen käsittelyä. Pesu vaikeuttaa karvan irtoamista ja tekee urakasta huomattavasti hankalamman sekä koiralle että trimmaajalle. Sitä vastoin selvitä ensin huolellisesti leikattavien rotujen turkki ja pese se sitten. Puhdas turkki on helpompi muotoilla, ja turkkiin jäänyt lika ja hiekka tylsyttää parturointikoneen terät sekä sakset.

Nypittävillä roduilla poistan vain irtoavan osan turkista. Ellei karva ole vielä riittävän kypsää, en kisko sitä väkisin, sillä en halua aiheuttaa koiralle kipua ja ahdistusta. Jos koira trimmataan kahdesti vuodessa, turkki kyllä irtoaa puolivuosittain. Mikäli edellisestä koko karvapeitteen poistaneesta trimmauksesta on kulunut liian vähän aikaa, trimmaus ei välttämättä onnistu toivotulla tavalla. Jos haluaa pitää koiran kaiken aikaa siistinä, kannattaa harkita trimmauttamista 10-12 viikon välein! Näin koiralla on pidemmän karvan alla aina uusi hieno lyhyt turkki valmiina, eikä trimmaus koskaan vaadi ylettömästi aikaa ja voimia sen paremmin koiralta, trimmaajalta kuin omistajaltakaan.

Lievästi aggressiivisen koiran trimmaan harkinnan mukaan. Laitan tällöin koiralle hyvälaatuisen kuonokopan, joka sallii koiran avata suunsa, mutta estää tehokkaasti sitä puremasta. Mikäli koira pyrkii puremaan käsitellessäni päätä, jätän pään trimmaamatta. Puremat aiheuttavat aina vähintäänkin tulehduksen ja työkyvyn menetyksen päiviksi, jopa viikoiksi.

Selvästi aggressiivista ja vihaista koiraa en ota käsiteltäväksi, ks. kuitenkin alla.

On myös mahdollista trimmata aggressiivinen koira rauhoitettuna eläinlääkärillä valvotuissa oloissa. Koiran omistaja maksaa tällöin sekä trimmauksen hinnan että eläinlääkärin pyytämän korvauksen rauhoituksesta sekä tilojen käytöstä.

Jos koirasi on karkeakarvaista rotua, mutta sitä on aiemmin leikattu saksilla tai koneella, nyppiminen on joko työlästä tai lähes mahdotonta riippuen leikkauskäsittelyjen lukumäärästä. Karkean turkin palauttamista nyppimällä voidaan harkita tapauskohtaisesti. Karvan on oltava tällöin pitkää, ja tarvitaan mahdollisesti kaksi erillistä käsittelyä tai jopa useampia. Erittäin karkeakarvaisilla koirilla turkin palauttaminen on helpompaa jopa useiden leikkauksien jälkeen. Mikäli turkin nyppimisessä on ollut ongelmia jo ennen leikkausta, tilanne on huomattavasti hankalampi. Jos koira suosiolla leikataan koneella, turkki on pestävä trimmausta edeltävänä iltana.

Toivon, että kampaat koirasi kunnolla ennen trimmaukseen tuloa. Tämä on edellytys sujuvalle trimmausrupeamalle. Mikäli takkuja löytyy enemmänkin, sekä työskentelyaika että sen mukana kustannukset kasvavat. Leikattavilla roduilla erittäin takkuinen turkki pakottaa leikkaamaan turkin lyhyemmäksi kuin se kyseisellä rodulla kenties kuuluisi leikata. Nypittävillä roduilla vaaditaan tällaisessa tapauksessa ehkä kaksi eri käsittelykertaa: ensin turkin kampaus ja takkujen selvitys, toisella kerralla karvojen poisto nyppimällä. Näin voi käydä ainakin erittäin työläillä roduilla kuten airedalenterrierillä. Muutama takku ei toki haittaa mitään.


Tuoreet koiranomistajat uskovat useinkin kampaavansa koiransa kunnolla, kun tosiasiassa kampa käy vain turkin yläkerroksessa, ja tiheä pohjavilla ihon pinnassa jää selvittämättä. Paina rohkeasti kampa pohjaan asti! Ellei kampa tahdo mennä läpi, esiselvitä turkki kunnolla karstaamalla se. Karstan irrotettua liiat villat ja takut voit käydä turkin läpi ensin harvalla ja lopulta tiheällä kammalla.

Ulkoilutathan koirasi kunnolla ennen trimmaukseen tuloa. Anna sille myös vettä mikäli epäilet sen olevan janoinen. Pitkä pöydällä olo tuntuu varmasti tuskalliselta mikäli energiaa on paljon varastossa tai jos on hätä tai jano.

Voit hyvin jäädä seuraamaan trimmausta halutessasi, mutta varaudu siinä tapauksessa usean tunnin istumiseen. Nypittävien rotujen käsittely vie harvoja poikkeuksia lukuunottamatta 2,5 - 4 tuntia, joskus jopa kauemmin, leikattavien rotujen useimmiten 1 – 2,5 tuntia. Poissaollessasi voit luottaa siihen, että käsittelen koiraasi ehdottoman hyvin ja rauhallisesti - näin trimmauskin parhaiten onnistuu. Koirasi on varmasti iloinen ja tyytyväinen kotiin lähtiessään, joskin todennäköisesti illalla normaalia väsyneempi.

Varaathan käteistä rahaa maksua varten. Kylän keskustassa parin kilometrin päässä on myös pankkiautomaatti. Toistaiseksi ei ole mahdollisuutta maksaa kortinlukijalla. Hinnat voit tarkistaa Hinnasto-sivulta.
Muutamia sääntöjä

Trimmaukseen tulevalla koiralla on oltava voimassaoleva parvo- ja penikkatautirokotus.

Älä ehdoin tahdoin anna koirasi tehdä tarpeitaan pihaamme tai sen edustalle. Mikäli näin kuitenkin tapahtuu, korjaathan jätökset pussiin.

Tupakantumppeja ei saa heittää pihalle tai tielle.

Koeta saapua sovittuun aikaan, meille on helppo löytää eikä etsiskelyyn tarvitse varautua. Talomme on päätien varressa muutama kilometri ennen Rymättylän keskustaa (kartta). Ajoaika Naantalista on n. 20 min, Raisiosta n. 30 min, ja Turusta 30 - 40 min.Takaisin sivun alkuun           Takaisin aloitussivulle

© 2008 - 2011 Hunajahukka. All rights reserved.