RÅD

Några råd
Några regler


Några råd

Jag förstår väl om du vill komma med en snygg och ren hund, men tvätta gärna inte din strävhåriga hund i två veckor före behandlingen. Tvättning försvårar lossning av håren och gör det hela ganska besvärligt både för hunden och för trimmaren. Däremot kamma en mjukhårig hunds päls nogrannt först och tvätta den sen. En smutsig och sandig päls gör klippningsmaskinens blad och sax ovassa.

Hos raserna som skall strippas plockar jag bort bara den delen av pälsen som lossnar. Är pälsen inte tillräckligt mogen för plockning rycker jag inte med våld, eftersom jag inte vill orsaka smärta samt ångest för hunden. Om hunden har strippats två gånger om året, går det ju bra att plocka med ett halvt års mellanrum. Men om det har gått för litet tid efter den senaste helstrippningen, lyckas trimningen kanske inte på det bästa möjliga sättet. Det lönar sig att överväga om trimning med 10-12 veckors mellanrum! På detta sätt skall hunden alltid ha en ny fin kort päls under de längsta håren, och trimningen är mycket lättare för hunden, trimmaren och hundägaren.

Jag trimmar en milt aggressiv hund enligt omdöme. Jag sätter på hunden en högklassisk munkorg, som låter hunden öppna munnen men hindrar honom effektivt från att bita. Ifall jag tror att hunden försöker bita när jag behandlar nospartiet, låter jag bli att trimma där. Hundbett orsakar alltid åtminstone en infektion samt förlust av arbetsförmåga för dagar, till och med för veckor.

Jag tar inte emot en tydligt aggressiv hund, se ändå under.

Det är möjligt att trimma en aggressiv hund hos en veterinär lindrigt bedövad, under kontroll. Hundägaren skall då betala både för trimningen och till veterinär för bedövningen samt för användning av rummet.

Om du har en strävhårig hund, vars päls har tidigare klippats med sax eller med maskin, är det antingen jobbigt eller nästan omöjligt att strippa på nytt, beroende på hur många gånger pälsen har klippats. Efter en eller två klippningar kan man ännu betänka på att försöka få tillbaka den sträva pälsen genom att plocka. Håren måste vara långa i så fall, och man kommer kanske att behöva flera skilda behandlingar. Hos mycket strävhåriga hundar är det lättare att få den sträva pälsen tillbaka tom efter flera klippningar. Om plockningen har varit svårt redan före klippning, är läget betydligt svårare. Accepterar man att klippa även i fortsättningen, måste man tvätta hunden den föregående kvällen.

Jag önskar att du skall kamma din hund ordentligt före behandlingen. Detta är förutsättningen för att trimningen skall gå bra. Om det finns mycket tovor, behandlingstiden förlängas och kostnaderna stiger. En mycket tovig mjuk päls är oftast omöjlig att klippa till en rastypisk längd, utan måste klippas kortare. Hos strävhåriga raser behövs det i dessa fall möjligen två skilda behandlingar: först kamning och redning av tovor, sen själva strippningen. Detta kan ibland vara läget när det är fråga om en mycket jobbig ras som t.ex. Airedaleterrier. Några enstaka tovor gör dock ingen skada.


Oerfarna hundägare tänker ofta att de har kammat sin hund ordentligt, när de i själva verket har genomkammat endast den övre delen av pälsen, och den täta bottenullen har förblivit orörd. Tryck kammen ända ner till hudytan! Går det inte att kamma, reda först pälsen genom att karda den. När den extra ullen och tovorna har lossnat kan du gå igenom pälsen på nytt, först med en gles och slutligen med en tät kam.

Rasta gärna din hund ordentligt före du hämtar honom till trimning. Ge honom vatten om du tror att han är törstig. Det känns säkert pinsamt att stanna på bordet länge om han har mycket extra energi, om han borde göra ifrån sig, eller om han är törstig.

Det passar mig bra om du vill stanna och betrakta trimningen, men i så fall ställ in dig på flera timmars sittande. En strippning tar vanligen 2,5-4 timmar (frånsett några enstaka raser och fall) och en klippning 1-2,5 timmar. När du är borta kan du lita på det att jag behandlar din hund vänligt och lungt – jag vill att hunden skall ha det så bra som möjligt, och på det viset lyckas även trimningsarbetet optimalt. Din hund kommer säkert att vara glad och nöjd när du tar honom hem, trots på kvällen troligen något tröttare än normalt.

Ta gärna kontant pengar med dig för betalning. Det finns också en bankautomat i byns centrum ett par kilometer borta. Tillsvidare är det inte möjligt att betala med ett bankkort. Priserna kan du kolla på sidan "Priser".
Några regler

En hund som kommer till trimning skall vara vaccinerad mot parvovirus och mot valpsjuka.

Låt gärna inte din hund göra ifrån sig på vår gård eller på vägen framför oss. Skulle detta ändå ske, var vänlig och plocka avföringen in i en påse.

Det är förbjudet att kasta cigarettstumpar på gården eller på vägen framför.

Försök gärna att komma på avtalat tid – det är lätt att hitta fram och man behöver inte förbereda sig för sökandet. Vårt hus ligger alldeles bredvid Rimitovägen några kilometer före centrum (kartan). Körtiden från Nådendal är cirka 20 min, från Reso ca 30 min, och från Åbo 30-40 min.Upp           Tillbaka till Index

© 2008 - 2011 Hunajahukka. All rights reserved.